Νεα

Προγραμμα πανυγηριων 2012

Περισσότερα...

Χαλβας Φαρσαλων

Είναι ο χαλβάς που συναντάμε στα πανηγύρια μέσα σε ταβάδες. Λέγεται και πανηγυριώτικος επειδή, παλαιότερα, συνήθιζαν να τον προσφέρουν δωρεάν στα πανηγύρια.
Παρασκευάζεται με βασικά υλικά το νισεστέ (κυρίως ρυζιού), το βούτυρο, το νερό και τη ζάχαρη. Μπορεί όμως να παρασκευαστεί και χωρίς βούτυρο αλλά με ηλιέλαιο κι έτσι να τρώγεται σε περιόδους νηστείας.
Έχει γεύση αρκετά λιπαρή. Είναι ο πιο μαλακός από τα τρία είδη και γι' αυτό προτιμάται από άτομα με προβλήματα στη μάσηση.
Αν και στην πιο κλασική συνταγή οι αναλογίες των υλικών είναι ίδιες με του σιμιγδαλένιου ("ένα, δύο, τρία, τέσσερα"), ο τρόπος παρασκευής του είναι πιο δύσκολος και λίγο διαφορετικός
Αποτελεί παραδοσιακό γλυκό των Φαρσάλων. Θεωρείται επιτυχημένος όταν έχει δημιουργήσει καλή κρούστα. Στα Φάρσαλα παρασκευάζονταν και άλλες παραλλαγές ("Πίριντς", "Κοματ'", "Σουσάμ", "Ασουτέ") αλλά τελικά επικράτησε ο Σαπουνέ. Η παραλλαγή "Κοματ'" εξακολουθεί να πωλείται σε καταστήματα της Μακεδονίας (αν και δεν είναι εξακριβωμένο ότι είναι ακριβώς η ίδια). Αρκετοί Τούρκοι χαλβατζήδες της περιοχής, που έζησαν τον 19ο αιώνα, είναι γνωστοί όπως οι Χαλίλ, Ισά, Σιάχης, Νουρά και Νουρής.
Ο Δήμος Φαρσάλων, σε συνεργασία με την Ν.Α. Λάρισας και τους χαλβαδοποιούς, ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2005 να διοργανώνει ετήσια "Γιορτή του Χαλβά Φαρσάλων".